Caravelair Alba 497 Family: 7 slaapplaatsen

14-03-2020 Redactie

Caravelair Alba 497 Family: 7 slaapplaatsen

Caravelair Alba 497 Family: 7 slaapplaatsen

Caravelair bouwt al sinds de jaren ’60 caravans in het instapsegment. Vorig jaar introduceerde de Franse fabrikant de Alba, een serie die vanaf modeljaar 2020 een tweede familiecaravan heeft. In deze caravantest meer over de Caravelair Alba 497 Family, een lichtgewicht caravan met 7 slaapplaatsen.

Caravelair heeft een achtergrond in de luchtvaart: de eerste caravans dateren uit 1962, toen ze werden ontworpen en gebouwd bij vliegtuigfabriek Sud Aviation – in het logo herken je nog een stukje vliegtuigvleugel. De caravans staan bekend om hun lage gewicht, zodat ze ook door de kleinere generaties personenauto’s te trekken zijn. Zo weegt de kleinste Alba – model 390 – bijvoorbeeld slechts 730 kilo.

Een echte familiecaravan, herkenbaar aan de drie ramen boven elkaar.
Een echte familiecaravan, herkenbaar aan de drie ramen boven elkaar.

Exterieur

Het nieuws over de Caravelair Alba 497 Family is vers van de pers. Volgens de specificaties komt de caravan leeg net boven de duizend kilo uit – nog steeds een keurig gewicht voor een caravan met een totale lengte van 670 centimeter. Beladen kun je ‘m tot 1.300 kilo en dat betekent dat je zelfs deze gezinscaravan nog achter een bescheiden auto kunt hangen.

De buitenkant van de caravan verraadt dat we hier te maken hebben met een echte familiecaravan, herkenbaar aan de drie ramen boven elkaar, in de linker zijwand. De onderste twee ramen zijn gebouwd in een groot serviceluik (105×105 cm): als je binnen het deels stapelbed opklapt, kun je hier kinderfietsen vervoeren. De 30 mm dikke wanden zijn geïsoleerd met hoogwaardig XPS-isolatiemateriaal en doordat er tijdens de bouw veel kunststof wordt gebruikt (in plaats van hout) geeft de fabrikant 7 jaar garantie op waterdichtheid – daarvoor moet je elk jaar even bij de dealer langs, voor een vochtinspectie.

De Caravelair Alba 497 Family is een ruime familiecaravan
De Caravelair Alba 497 Family is een ruime familiecaravan

Wonen, eten, slapen

De Caravelair Alba 497 Family is een ruime familiecaravan met een vast tweepersoonsbed aan de voorkant, een dinette in het midden van de caravan en een stapelbed met drie bedden boven elkaar, tegen de linkerzijwand, achterin. Als je de dinette ombouwt heb je nóg twee extra slaapplekken voor kinderen, dus in totaal kun je hier met twee volwassenen en vijf kinderen slapen. Tegenover de dinette vinden we de keuken met driepits gasstel en een grote koelkast. Achterin de caravan, tegenover het stapelbed, is een grote toiletruimte geplaatst met wastafel. De Alba 497 Family is een aangeklede uitvoering en dat komt doordat de caravan voorzien is van allerlei luxe pakketten. Zoals het Primavera-pakket met daarin ook het grote voorraam van de caravan en de 15 cm dikke comfortmatras op het tweepersoonsbed.

Een vast tweepersoonsbed aan de voorkant.
Een vast tweepersoonsbed aan de voorkant.

Ook is de Alba uitgevoerd met het Ambition-pakket met onder meer een Trumatherme boiler (5 liter), handdouche, extra leesspotjes bij de zitgroep en het vaste bed, een hordeur en een afvalwatertank van 30 liter. En alsof het nog niet genoeg is, stopt de Franse fabrikant er ook nog een Travel-plus pakket bij, met stabilisatorkoppeling en schokdempers, een extra serviceluik plus een reservewiel en reservewielhouder in de disselbak.

Installaties

De caravan beschikt over een Truma verwarming, Trumatherme boiler en een 150 liter compressorkoelkast met vriesvak. Door de speciale manier van bouwen geeft Caravelair op alle modellen 3 jaar fabrieksgarantie en 7 jaar garantie op vochtinwerking.

De keuken heeft een driepits gasstel en een grote koelkast.
De keuken heeft een driepits gasstel en een grote koelkast.

Conclusie Caravelair Alba 497 Family

De 497 Family is het nieuwste model in de vorig jaar geïntroduceerde Alba-serie. Met zeven slaapplaatsen is het een ideale caravan voor grote en samengestelde gezinnen. Klein minpuntje is het laadvermogen – zware stukken zoals de voortent moeten dus in de auto vervoerd worden. Ga je samen, of met een klein gezin op pad? Er is al een Alba vanaf 12.695 euro.

PLUS & MIN

+ uitrusting en afwerking
+ prijs
– laadvermogen

Technische informatie

AFMETINGEN
Lengte opbouw, met dissel: 500/670 cm
Breedte: 230 cm
Hoogte: 258 cm
Stahoogte: 195 cm

ZITTEN & SLAPEN
Aantal slaapplaatsen: 5+2
Bedmaten
vast bed: 210×140 cm
dinette: 170×100 cm
stapelbed: 3x 185×85 cm

GEWICHTEN
Leeggewicht: 1.030kg
Max. toegestane massa: 1.300 kg
Laadvermogen: 270 kg

Prijs vanaf € 17.995
Meer informatie: www.caravelair.nl

Aanbod Caravelair

Ben je op zoek naar een Caravelair caravan? Wij hebben er heel wat te koop staan. Benieuwd? Bekijk hier het aanbod Caravelair. Of bekijk eerst nog een paar andere caravantesten.