Campravan Raptor XC: compacte teardrop van 7m.

20-02-2022 Redactie

Campravan Raptor XC: compacte teardrop van 7m.

Campravan Raptor XC: compacte teardrop van 7m.

Leuk zo’n teardrop caravan in een off-road versie maar blijft er iets van comfort over? De Campravan Raptor XC geeft daar met een slide-out van dik twee meter een duidelijk antwoord op. Een coole, stoere off-road campingtrailer die aan de trekhaak en in de stalling maar weinig gewicht en ruimte inneemt. Op een kampeerplek, liefst ergens in de ruigte, survive je echter in een caravan van bijna 7 meter met een slaapkamer, lounge, keuken en badkamer.

Raptor XC

De Raptor XC is voor de Turkse bouwer Campravan een prestigeproject om te laten zien wat er allemaal mogelijk is wanneer je een compact bedoelde campingtrailer net iets groter maakt zodat er een forse slide-out in past. Om het avontuurlijke in de mens aan te spreken is er nog een flinke scheut 4×4 saus over gegoten, waarmee het resultaat een aanhanger is die achter een legervoertuig niet zal misstaan. Verwonderlijk is dat niet aangezien Campravan zich ook op de militaire en civiele sector richt.

Raptor XC

Campingtrailers om de rimboe in te sleuren zijn vanuit Australië over komen waaien. Daar passen ze perfect in de outback waar asfalt een uitzondering is. Maar met een heel ander klimaat ben je vooral buiten en is de trailer overdag voor het vervoer van je spullen. In Europa zijn we echter wat meer een binnenmus. Dat bracht Campravan op het idee een wat grotere campingtrailer met meer binnenruimte te ontwerpen. De eerste modellen op deze leest zijn de NTR 3X en NTR 4X. Compact doch met alles erin. Een dinette, keukentje en toiletruimte. Maar hoewel er nogal wat raamoppervlak is toegepast zijn dat toch wat veel functies op het beschikbare vloeroppervlak.

Raptor XC

Ruim en Licht

In de Campravan Raptor XC zal je niet snel een claustrofobisch gevoel opdoen. Deze teardrop oogt juist ontzettend ruim en licht. Natuurlijk met de extra ruimte die de slide-out geeft, maar ook door een grote hoeveelheid dakvensters. De combinatie van licht en ruimte maakt van het interieur in de Campravan Raptor XC een strak doch huiselijk vormgegeven plek waar je het op een druilerige dag goed in uit kan houden. De ruige zwarte gespoten buitenzijde doet weer heel iets anders vermoeden. Thuiskomen in de Raptor is dan ook des te verrassender.

Raptor XC

De Raptor XC biedt alle voorzieningen die in een middelgrote tourcaravan ook te vinden zijn. Maar dan wel op het bescheiden vloeroppervlak van een teardrop. Onderweg is de Raptor XC een luttele 4,80 m lang. Op de kampeerplek schuif je achterzijde uit waarmee er een lengte van maar liefst 6,90 m ontstaat. Slaapgelegenheid is er voor drie personen. En met een gewicht van 1.260 kg niet te zwaar voor de meeste auto’s.

Indeling

Het slaapgedeelte vind je in de slide-out. Het heeft een xxl matras voor twee volwassenen met genoeg bergruimte aan de achterzijde. Met een kleine doorloop is de slaapkamer gescheiden van de rest van het interieur. De woonkamer, we hebben het nog steeds over een teardrop, bestaat uit een lounge annex eethoek met een L-vormige bank en een opklapbare tafel. Deze kun je laten zakken om er nog een eenpersoonsbed van te maken. Het keukenblok heeft een roestvrijstalen aanrecht, dito spoelbak, tweepits gasstel en een heel behoorlijke 72L koelkast. Naast de pantry is in een badkamer voorzien met een wastafel, toilet en douche.

Raptor XC

Off-Road

De Raptor XC staat op een stalen AL-Co chassis met een opbouw die van binnen en buiten uit aluminium is gemaakt. Tussen de binnen- en buitenwand is er om koudebruggen te voorkomen 2 tot 4 cm XPS-isolatiemateriaal toegepast. Omdat de Raptor zich het lekkerst voelt in off-road condities, liggen er grotere BFGoodrich all-terrain banden onder. Een starre as ontbreekt, de wielen zijn onafhankelijk geveerd met schokbrekers die tegen een stootje kunnen.

Een koopje is de Raptor XC uiteraard niet, daarvoor is het ontwerp te ingenieus en de uitvoering te compleet. Daarbij is de prijs sterk afhankelijk wat je er allemaal in bijbesteld. Bijna alles is mogelijk maar niet alles is noodzaak. Rond de 40 mille ben je verder om deze outback trailer startklaar voor de deur te parkeren. De dichtstbijzijnde importeur is gevestigd in Duitsland.

Meer informatie: https://hunter-nature.de/campravan-raptor-xc.html en https://www.campravan.com/en

Op zoek naar een gebruikte teardrop caravan? Kijk dan eens op www.camperscaravans.nl of op www.caravanstekoop.nl